tiistai 21. elokuuta 2012

Klassinen hieronta

Ensimmäinen koulun oikea oppitunnin aihe; klassinen hieronta.
Opeteltiin decoltee-niska-hartija-pää- hieronta, mikä kuuluu mm. kasvohoidon yhteyteen.

kuva

Klassinen hieronta kohdistuu kehon perhmeisiin kudoksiin kuten ihoon, lihas- ja rasvakudoksiin. Parhaiten hieronta vaikuttaa rentoihin lihaksiin. Hieronta suoritetaan tavallisesti käsin käyttäen monipuolisia ja erilaisia otteita. Kosmetologin tekemä hieronta edesauttaa asiakkaan terveyttä ja edistää ihon hyvinvointia ja auttaa rentoutumaan. Kosmetologin tekemä hieronta ei lievitä kipua tai paranna! Tällöin tulee suunnata ammattihierojalle, urheiluhierojalle, fysioterapeutti tai muulle alan ammattilaisille.

Hieronnan paikka hierontajärjestyksessa ja siihen käytettävä aika on sidoksissa hoitotavotteisiin. Normaalisti klassinen hieronta pyrkii meneen laskimoverenkierron mukaisesti, jollon mm. turvotus laskee.

Hieronnalla on monia positiivia vaikutuksia; verenkierto ja aineenvaihdunta kiihtyy, ihon ja solujen toiminta vilkastuu, ihon väri paranee, iho pehmenee, iholle levitettävät aineet imeytyvät paremmin, iho uudistuu nopeammin, kuona-aineet lähtevät liikkeelle, vähentää turvotusta, parantaa lihasten suorituskykyä, edistää kimmoisuutta ja mieli rentoutuu tämän kaiken ohella.

Talirauhasten toiminta kiihtyy myös hieronnan aikana, jolloin hikirauhaset poistavat mukanaan turhia kuona-aineita ja talirauhaset pyrkivät tuomaan epäpuhtaudet ihon pintaan. Tällöin epäpuhtaudet ovat helpompi halutessaan myös poistaa iholta.
Janille tein eilen kokeiluna kyseisen hieronnan ja kun tänään aloitettiin myös toiseen kertaan tekeen hierontaa, niin pojan koko rintakehä oli täynnä punaisia finnejä. Öljykään ei voinut moista aiheuttaa, koska olemme käyttäneet samaa hierontaöljyä aikaisemminkin ilman moisia näppylöitä + jani juoksi eilen heti hieronnan jälkeen suihkuun, jossa loputkin öljyt huuhoutuivat veden mukana pois. Tämä on siis melko pakko johtua talirauhasten toiminnan energisoimisella (täytyy kysellä huomenna vielä opettajalta).

Hieronta suoritetaan pääsääntöisesti lihaksen kulkusuunnan mukaisesti tai vinosti niiden yli. Suoraan lihasten yli ei saa voimakkaasti hieroa, jottei lihassäikeet katkea. Hieronta tehdään usein kohti sydäntä, mikä ymmärtääkseni noudattaa laskimoverenkierron suuntaa ja näin ollen mm. vähentää turvotusta.

Hieronnan tekemiselle saattaa olla ns. vasta-aiheita, jotka saattavat estää hieronnan tekemisen. Näistä joudutaan keskustelemaan hoitavan lääkärin ja kosmetologin kanssa ennen itse hierontaa. Vasta-aiheita voi olla mm. asiakkaan/hierojan tulehdukset ja haavat iholla, tarttuvat ihotaudit (herppes, syylät), sydän- ja verisuonisairaudet(mm. suonikohjut), tuoreet vammat, pahalaatuiset kasvaimet (lähettävät etäpesäkkeitä muodostavia soluja muualle kehoon) tai raskaus. Toisinaan taas oikeanlainen hieronta voi lieventää sairautta tai olotilaa. Esimerkiksi hieronta saattaa vähentää raskaana olevan turvotusta, kunhan hieronta ei kohdistu kokovartaloon tai vatsan alueelle.

Hierontaan käytetään jotain väliainetta, jotta turha kitka käsien ja hierottavan iholla olisi mahdollisimman vähän sekä samalla hoitaa ihoa. Väliaineena normaalisti pidetään öljyä, mutta hierontaan voi käyttää myös emulsioita, geelejä tai talkkia. Öljyn pohjana olisi hyvä olla kylmäpuristettuja kasviöljyjä, sillä tällöin kuumuus ei ole tuhonnut kasvien ravinteitaikka vitamiineja ja entsyymejä.

Ihon laatu määrää öljyn käytön; esim. mitä kuivempi iho, sitä enemmän öljyä käytetään.  

Erilaisia hierontamenetelmiä; aromaterapiahieronta, manuaalinen lymfahieronta, vyöhyketerapia ja akupainelu.

Kaikki edellä mainittu info on peräisin meidän tulevasta oppikirjasta (kirjoitan oppikirjan nimen myöhemmin) sekä omien kokemusten perusteella. 

Nyt siis sukulaiset ja kaverit saa vetää mua hihasta, jos haluavat hierontaan, sillä tää on kans sellainen oppi, minkä oppii ainoastaan kokemuksen ja käytännön avulla. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti