torstai 6. joulukuuta 2012

PTn ruoka-analyysi

Olin siis viime tiistaina PTn kanssa keskustelemassa meikäläisen ruokatottumuksista.

Olin kirjannut ja tulostanut viiden (5) edellisen päivän safkailut ja kiikuttanut ne PTlle.

Mainittakoon,et oon hirveen aaltoileva ja "mustavalkoine" henkilö monissa asioissa, myös syömisessäni.

Joko syön todella terveellisesti tai sit ihan kakkaruokaa (=einekset, pikaruoka,ym.).

Mun tulee siis löytää se kliseinen kultainen keskitie syömiseeni.

Nyt kun aloitin PTn oon taas hieman pitempijänteisesti tsiikaillut ruokailujani (mitä nyt noi muutamat pikkujoulut kyl sit vetänyt kaksinkäsi aivan kaikkee), joten tän viiden päivän ruokapäiväkirjailut oli melko hyvällä mallilla.

Juteltiinkin PTn kanssa,et täytyy ottaa keväämmällä uudestaan tällainen,et onko ruokailut muuttuneet parempaan tai huonompaan suuntaan.

Hyvää palautetta oli, että perussafkailut (monipuolista, tuoretta ja ravinteikasta ruokaa) kunnossa ja ateriarytmi hyvä.

Kehitettävää taasen hieman enempi, khihhih.
Proteiineja ja kuituja enempi. Proteiinien määrä tasapainottaminen- nyt söin vain kerra kaks päivässä törkeen määrän proteiinia, eli proteiinia tulis oleen tarpeellisesti jokaisella aterialla.
Sitä pitäis enempi tsiikailla noita kaloreita. Tai siis, et pitäytyisin siinä 1600kcal per päivä, jumppaisin, liikkuisin tai en.
Tässä pääkohdat.

Proteiineja lisäilen nyt jokaiselle aterialle: kananmunaa, pähkinät, raejuustoo, rahkaa, lihaa, kalaa ja protskujauheita.

Kuituja taasen: psylliumjauhe, pähkinät, leseet, viljat ja siemenet.

Suurin ongelma mulle tulee, et kyllästyn johonkin, esim. protskujauheeseen. Usein innostun jostain ruoka-aineesta ja syön sen ns.puhki, eli koko ajan. Sen jälkeen tulee viikon sisään yökki, enkä pysty seuraavaan 3-6kuukauteen vetään kys. ruoka-ainetta.
Eli jos tulee overload jonkin ruoka-aineen kohdalla, niin millä korvaan sen ja miten ylipäänsä vältän tällaisen overloadin.

Aamu-, välipalat ja iltasafkailut on kaikista vaikeimpia noiden protskujen ja kuitujen suhteen, kun aiemmin oon pääasiassa vetänyt: ruisleipää, puuroa, hedelmiä ja protskupatukoita (jotka sisältää ihan törkeen määrän turhia sokereita!).
Ja kun näiden aterioiden tulee mulle olla mahdollisimman yksinkertaisia, nopeita ja helppoja ottaan mukaan kassin pohjalle.

Mielelläni otan vastaan proteiinipitoisia safkaesimerkkejä!
Tänäänkin oli työn ja tuskan takana,et sain kalorilaskuriin protskut, kuidut ja kalorit kohdillee, prkl!

Malliksi kirjaan tän päivän sapuskat tähän, mutta muistutan,että kyseessä on itsenäisyyspäivän, eli lomapäivän safkailut, mikä sekoittaa hieman arkipakkaa.

aamu: 2x CLA + 1x vihreätee + 1x 50mg D-vitamiini, 3 pekonisiivua, 2 kananmunaa ja pinaatti (kaikki paistettuna pekonin omassa rasvassa) ja 2kuppia kahvia maidolla.

lounas: 110g ehrmaan maitorahkaa, 30g vadelma proteiinijauhetta, 10g psylliumjauhetta, 10g gojimarjoja, 18g pekaanipähkinöitä ja liraus vettä (psyllium- ja proteiinijauhe vetää safkan melko kuivahkoksi ilman nestettä)

illallinen: 2x CLA + 1x vihreätee, 120g savulohi, 50g gluteenitonta pastaa, 40g creme fraiche 12%, 60g kukkakaali, 100g raejuustoa ja 10g psylliumjauhetta

iltapala: porkkanoita ja kurkkua dipattuna omatekoiseen 100g kermaviikipiddiin (3,5%) (ne dippiseokset on kaloripitoisia ja suolapitoisuudeltaan korkeita sekä joihinkin on lisätty sokeria! Eli kannattaa itse maustaa dippiseos mielteisekseen), 100g raejuustoa ja tonnikalaa vedessä prk. sekä pepsimaxia muutama lasillinen.

yht. 1725kcal/ 155g proteiinia/ 87g hiilareita/ 83g rasvaa/ 27g kuitujaymmärtääkseni 1,5kg per painokilo proteiinia (itse en oo laskenut, vaan PT anto arvion,et n.140grammaa pitäis päivässä väh. saada)

rasvaa tulis olla se 80-100g per päivä ja plussaa jos ja kun on hyviä rasvoja, mm. avokadosta ja oliiviöljystä

hiilarit mahd. alhaisina n.60-120grammaa päivässä.

Kuituja minimissään se 25g, mut tota psylliumjauhetta on melko helppo heittää joka sapuskaan, kun ei siinä paljonkaan kaloreitakaan oo ;)

Doh, täytyy näemmä edellisenä iltana funtsia aina seuraavan päivän safkailut, ainakin noin suurin piirtein. Ainakin aluksi, niin alkaa hahmottuun noi kaikki, et kuinka paljon mitäkin pitäis syödä :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti