sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Salisyylihappo

Salisyylihappoa käytetään niin aspiriinin valmistuksessa kuin myös paljolti kosmetiikkatuotteissa (ja paljon muussakin, mutta keskistyn kyllä tässä postauksessa omien intressien mukaisesti ainoastaan kosmetiikan alueesseen).

Salisyylihappo on orgaaninen yhdiste ja  sitä voidaan eristää muun muassa poppeleista, pajuista ja koivuista.Salisyylihappo on sukua bentsoyyliperoksidille, jota käytetään mm. aknen hoidossa. Se hajoittaa ihon pinnasta kuollutta solukkoa (=kuorii voimakkaasti).

Kosmetiikassa salisyylihappo on nks. BHA-happo (toinen kosmetiikassa tunnettu happo on AHA-happo, mutta siitä sitten joskus muulloin). Tiivistettynä; BHA-hapot vaikuttavat syvemmällä ihonkerroksissa kun AHA-hapot.

Salisyylihappo kuorii ihon pintaa ja näin ollen uudistaa sitä. Salisyylihappo kirkastaa ja pehmittäää ihon pintaa sekä edesauttaa uudistamaan sitä (mm. aknearvet).
Haitta puolena kerrottakoon, että se samalla ohentaa ihon pintaa (kuorimalla). Mutta useimmissa kosmetiikkatuotteissa salisyylihapon määrät ovat niin pieniä, ettei tästä kannata sen suurempaa ongelmaa ottaa. Kuitenkin varsinkin kosmetiikkatuotteiden vahvemmissa salisyylihappopitoisuuksissa (enemmän kun 1-2%) auringolta suojaaminen nousee tärkeään asemaan (salisyylihappo kuorii, ohentaa ihoa > iho on alttiimpi auringon valolle ja vaurioittumiselle). Auringolta suojaaminen on aina tärkeää, koko vuoden ajan, mutta erityisesti ihon ohentuessa.

Salisyylihappoa löytyy hyvin monista kosmetiikan tuotteista (meikeistä, pesuaineista, kasvovesistä, ym.). Se on melkoisen hyvin siedetty aine, mutta herkkäihoisten ja allergisten kannattaa varoen kokeilla. Salisyylipitoiset tuotteet ovat erinomaisia varsinkin epäpuhtaalle iholle, koska aine uudistaa ja puhdistaa ihon pintaa. On myös sanottu,että salisyyli lieventää ihon tulehduksia (epäpuhdasiho).

Itse tsekkasin joitakin omia ihonhoitotuotteet, joista löytyi salisyylihappoa.

Biothermin Biosource hydra-mineral cleanser toning mousse: salisyylihappo kuitenkin listattu "loppupäähän", eli n.1% koko tuotteessa salisyylihapon määrä.

Scholl kovettumavoide: tuote mainostaa jo tuubin kannessa sisältävänsä salisyylihappoa ja maitohappoa, eli BHA- ja AHA-hapot samassa, jännä (pitää viel perehtyä paremmin noihin AHA-happoihin ja sitä kautta näiden compinaatioihin).

Monet tuotteeni sisälsivät enemmänkin AHA-happoja salisyylihappojen sijaan, et täytyy selkeesti perehtyä niihinkin enempi.

Tässä pikainfoo niin itselle kuin teille muillekin salisyylihaposta (BHA-haposta). Lähteet merkkaan myöhemmin tänne ylös.

Kaunis kiitos ja tämä neiti painuu unten maille, jotta huomenna ollaan virkeenä tekemässä kasvo- ja muita kauneushoitoja.

3 kommenttia:

  1. Mikä sun sähköposti on? :) ois pikku kysymys!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. laitapa mielummin tänne: teresa.mirror@gmail.com

      Poista
  2. Noniin, sähköpostia lähetetty! :)

    VastaaPoista