maanantai 4. kesäkuuta 2012

Tatuointi

Jejejee! Olin tänään hakkauttamassa 5. tatuoinnin kehooni ja seuraava aikakin saatiin varattua (heinäkuun puolessa välin).
Tässä hieman avaan omia tatuointikokemuksia ja kuinka minä varaudun tatuointiin.



Skrapaa vanha purkkirusketus pois. Itse aloitin hyvissä ajoin yli viikko sitten kuivaharjaan ja kuoriin kehoa, jotta rusketus olis hävinnyt tatuointiin mennessä. Itse myös pyrin rasvaileen ja kosteuttaan tulevaa tatuoitua aluetta säännöllisesti ennen tatuointia (ihan siis perusrasvaus ajaa asian, riippuen millainen rasvailija olet). Kuitenkaan en tatuointipäivänä enää rasvannut aluetta, mutta mitä haittaakaan siitä olisi, sillä tatuoija kyllä desifiointiaineella puhdistaa alueen huolellisesti.

Itse varaan mukaan ruokaa, mielellään jotain helppoa, jonka voi syödä pääalaisin vasemmalla kädellä (joskus joutuu mitä ihmeellisimpiin asentoihin, jotta tatuoija pääsee hyvin hakkaan mustetta iholle). Kannattaa myös varata jotain nopeita hiilareita, esim. suklaapatukka tai vastaava, mikä menee nopeesti ja helposti alas. Jos sinua alkaa tatuoinnin aikana huipata, pyörrytää ja heikottaa, nopeat hiilarit auttaa pikaisesti asiaan. Myös vettä kannattaa varata mukaan. Myös sokeriset limsat ajaa noiden nopeiden hiilareiden aseman ja samalla saa juotua jotain. Suositellaan,että ennen tatuointiin menoa pitäis syödä jotain, mieluiten hyvin. Näin saatat välttää huimauksen ja heikon olotilan, kun verensokerit on kohdillaan. Itse en jännityksen vuoksi koskaan oikein pysyty syömään mitään, vaan pikemminkin tatuoinnin aikana vedän jotain helppoa (tänään Geisha-patukan ja vettä).

Usein kun jännityksen tai ahdistusksen laukeamisen jälkeen (huippauksen, pyörtymisen ja heikon olon jälkeen), niin ihminen alkaa palelemaan. Ymmärtääkseni näin tapahtuu hyvin usein, kun tatuoidaan hiemankaan kauemmin. Siksi minulla on törkeesti lämmintä vaatetta mukana. Jopa näin kesäkuun alussa etsin mukaani kaksi neuletta, villasukat, kaulaliinan ja lämpimät housut. Vaatetus kannattaa myös olla mahdollisimman mukava, sillä saatat joutua istumaan samassa asennossa melko kovahkossa tuolissa muutamista tunneista viiteen tuntiin (tänään olin 2,5h, riikinkukkoa tehtiin 1,5h ja merenneitoa 5,5h). Vaatetus kannattaa olla rentoa, jottei vaatteet sitten hinkkaa ja purista mistään kun tatointi on valmis ja alue elmukelmutetaan ja on todella herkkänä koko päivän. Puuvillavaatteet hengittävät, joten niiden käyttöä suositaan uusien tatuointien kanssa. Esim. tulevalla viikolla kannattaa etsiä puuvilla yöasu, jotta tatuointi saa rauhassa parantua.

tulehtunut tatuointi; kuva
 Mukaan voi ottaa musiikkikuuntelukamat (usein tatuointiliikkeissä raikaa hevi ja rock, ja jos monta tuntia et jaksaisi kuunnella moista jyskettä, laita omat laput korville ja vaivu omiin maailmoihisi rauhassa). Kirja tai lehti saattaa viedä ajatukset pois kivusta ja särystä, ja näin jaksaa paremmin. Itse surffailen kätevästi iphonella netissä.
Ota mukaan paperia tai nenäliinoja. Hyvin monelle saatta käydä,että he pyörtyvät, heitä alkaa huippaamaan tai heikottamaan (niin ensikertalaisia kuin vanhoja konkareita, niitä jotka normaalisti aina pyörtyvät tai eivät ole koskaan aiemmin pyörtyneet). Näin ollen saattaa tulla kylmänhiki ja muutoinkin nihkeä olo. Nenäliinaa voit myös pitää "viuhkana", jos olo käy liian heikoksi. Tällöin kannattaa myös kysäistä tatuoijalta tuuletinta nenän eteen tai liikkeen ovea hetkeksi auki. Nenäliinaa tai vastaavaa voi myös kätevästi puristella nyrkissä aika-ajoin, varsinkin jos tatuoidaan juuri kättä ja se alkaa puutumaan (joutuu pitään samassa asennossa jopa tunteja).

Varaaa mukaan särkylääkettä, buranaa tai vastaavaa. Kannattaa ottaa 1 burana juuri ennen tatuoinnin aloitusta ja mahdollisesti toinen loppupuolella, riippuen särystä ja turvotuksesta. Itsellä loppupäivä menee paljon kepeämmin, kun oon napsinut muutaman pillerin.

we<3it
On olemassa puuduttavaa geeliä, mitä jotkin tatuoijat ovat ottaneet jo käyttöönsä. Geeli levitetään ennen tatuointia halutulle alueelle, jolloin geeli puuduttaa alueen. Geeliä ei voi lisätä jälkikäteen, kun iho on auki (tatuoitu), joten jos särky alkaa kesken tatuoinnin, sille ei voida tehdä mitään muuta kun purra hammasta. Monet myös sanovat, että särky ja kipu tulee 2-3kertaisena tatuoimisen jälkeen, jos puuduttavaageeliä käytetään. Eli ilman särkyä ja kipua ei oikein voi ottaa tatuointia. Itse harkitsin kerran kokeilevani puuduttavaageeliä, mutta kun silloinen tatuoija niin määrätietoisesti kertoi, kuinka kova särky jälkikäteen on, päätin sitten vain purra sitä hammasta. Geeli ei ymmärtääkseni maksa eriskeen vaan kuuluu tatuoinnin hintaan, mutta kannattaa kysyä halutessaan etukäteen.
Jos suunnittelet ottavasi kahteen eri paikkaan samaan aikaan tatuointia; toisen ensin ja toisen jälkeen, mieti vielä uudelleen. Toiseen paikkaan samalla kertaa tatuoiminen sattuu enemmän kuin ensimmäiseen. Iho on tällöin herkässä tilassa, joten toka tatuointi sattuu samperisti enemmän kuin se ensimmäinen. Minulle tehtiin näin n. vuosi sitten, kun otin riikinkukkon + kävin korjauttamassa Breath- kuvaani. Tatuoijat varoittelivat kovasti, etten olisi ottanut molempia kuvia samana päivänä, mutta olin jääräpää ja otin. Toka tatuointi sattui enemmän, muttei kipu ollut ylitsepääsemätöntä kuitenkaan.

tulehtunut tauointi; kuva
Tatuoijan kanssa sovitaan etukäteen, lähetätkö hänelle ennen aikaa esim. sähköpostilla mallikuvia, ym. vai tuotko niitä mukanasi tatuointiajalle. Olen kuullut,ettei kaikki tatuoijat suostu piirtämään tai muokkaamaan kuvia, vaan tatuoivat suoraan mallikuvasta, mutta riippuu tatuoijasta. Itse en edes suostuisi menemään sellaisen tatuoijan luokse, joka vaan lyttää kuvan iholle ja alkaa hakata.
Kaikesta, mitä tatuoija piirtää, kannattaa mainita. Kuva kuitenkin tulee olemaan ihollasi mahdollisesti koko loppuelämäsi. Mutta joissakin asioissa, kuten paikassa ja varjostuksissa kannattaa hieman kuunnella itse artistia, tatuoijaa.
Toisinaan tatuoija voi myös kieltäytyä aiheesta, paikasta tai muusta esimerkiksi osaamisensa perusteella. Moni tatuoija ei tee kasvoihin/pään alueelle kuvia, ellei sinulla ole koko muu vartalo täynnä kuvia. Jotkut kieltäytyvät kaulatatuoinneista tai esillä olevista kuvista, toiset taas tyyleistä tai kuvien välittämien arvojen tatuoimisesta. Toisinaan tatuoija kieltäytyy tekemään kuvaa, jonka taitajana hän ei ole kokenut tai mieltynyt. Mm. minulle tehtiin tänään sellaisia kiekuroita, jotka tatuoija parhaiten taitaa, eikä ala kokeilemaan uusia juttuja. Kukin tavallaan.
Mitä yksityiskohtaisempi ja värikkäämpi kuva, sitä kalliimpi se on. Harjoittelijoiden tekemät tatuoinnit maksavat muutaman kympin vähemmän kuin ammattilaisten. Yksityisillä taas kuvan saa melko halvalla, mutta riski kokemattomuudesta tai hygieenisyydestä ei ole takuuta. 

Usein lopullisen version piirtäminen ja siirto iholle kestää sen 30-60min, eli kannattaa henkisesti varautua, että itse tatuoinnin aloittaminen saattaa kestää hetken. Mainitse tatuoijalle, jos olet herkkä pyörtymään tai piikit ja neulat kammottavat sinua. Hän osaa näin ollen varautua, jos yhtäkkiä muutut täysin valkoiseksi tai alat tippua tuolilta. Ennen tatuointia, monet tatuoijat pyytävät ensikertalaisia ja vähän enemmänkin tatuoituja allekirjoittamaan ja lukaisemaan lomake, jossa kerrotaan hoito-ohjeista, todistetaan olemaan täysi-ikäisiä, ymymym. Joskus tatuoija voi myös kysäistä henkilöllisyyspaperit, joten ota ne varoiksi mukaan. Ymmärtääkseni alle 18-vuotiaat tarvitsevat huoltajien suostumuksen tatuoinnille, eikä alle 16-vuotiaille tehdä tatuointeja. Näin ainakin oli vielä muutama vuosi sitten, nyt en ole täysin varma.

Tatuoija pitää taukoja, varsinkin pitemmillä sessioilla. Riippuu tietenkin hirveesti tatuoijasta, mutta voin melkein yleistää että suurin osa tatuoijista tupakoi ja he käyvät noin 1-2 tunnin välein tupakalla. Tänään minua tatuoitiin 2,5tuntia ja tatujoija kävi kahdesti n.5min tupakkatauolla. Tällöin itse voi hieman verytellä, käydä vessassa ja hengähtää.

we<3it
 On maku- ja kipukysymys, mikä kohta ja vaihe sattuu eniten. Tatuoinnin ottaminen sattuu, se on kiistämätön fakta. Itsellä ja ymmärtääkseni yleisestikin luuhun kohdistuva tatuoiminen sattuu enemmän kuin lihakseen. Avopuolisolla taas toistepäin. Paikat lähellä taipeita ja herkkiä alueita sattuvat enemmän kun esim. takapuoleen tikattaessa. Itsellä tähän mennessä eniten on sattunut, kun tatuoidaan hyvin lähelle kainaloa ja käden sisäosaa, auts!  Itsellä ja avokilla kuvan ääriviivojen tatuoiminen (tatuoinnin alussa) sattuu eniten. Varjostukset ja värittämiset sitten vähemmän (vaikkakin oon ymmärtänyt, et ääriviivojen tatuoimiseen käytetään vaan 1 piikkiä, kun taas esim. varjotuksessa piikkejä on 4-6kpl siinä koneessa???).
Alussa tatuointi sattuu mielestäni eniten. Ensimmäsiet 20minuuttia manaan niin itseni kuin tatuoijan pimeimpään helvettiin, kunnes iho ja keho tottuu kipuun ja särkyyn(terveisin masokisti). Tähän auttaa myös ajatuksen keskittäminen muuhun kuin itse tatuoinnin aiheuttamaan kipuun (kirja, lehti, musiikki, keskustelu). Loppupuolella iho alkaa olemaan jo niin arka, että viimeiset tatuoinnin vedot tuntuvat pureutuvan hyvin syvälle ihon kerroksiin. Kaikki tää kuitenkin yksilöllistä.

Kun kuva on valmis, tatuoija desinfioi, rasvaa ja elmukelmuttaa sen. Tatuointi annetaan olla elmukelmuissa noin 2-3 tunnin ajan. Tämän jälkeen tatuoinni pestään haalealla vedellä (itse en ensimmäisen päivän aikana käytä ollenkaan saippuaa). Kuivaa tatuointi puhtaalla pyyhkeellä kevyesti painaen ja anna sen kuivahtaa hetki (2-10min). Tämän jälkeen levitä koko alueelle rasva. Eri merkit sopivat eri henkilöille; itse käytän Helosania (jota moni tatuoijakin suosittelee), mutta avokin iho alkaa kiristämään, kukkimaan ja punottamaan kahta kauheammin. Moni tatuoija myy ohella tatuoinneille tarkoitettua rasvaa, kannattaa kysäistä. Myös apteekin rasvat, kuten punainen Bepanthen käy hyvin. Jokaisen pesun jälkeen tatuointi on rasvattava! Ensimmäisen kahden viikon ajan n.3-5 kertaa päivässä, ja sitten hieman vähemmin. Älä kuitenkaan unohda rasvata tatuointia, vaikka se näyttäisi olevankin melko terveen näköinen muutamankin viikon jäljiltä.

tulehtunut tatuointi; kuva
Tatuointi tulee pestä noin 3-5 kertaa päivässä noin viikon-kahden ajan. Ensimmäisenä päivänä en pese saippualla, mutta seuraavan viikon ajan suihkusaippualla, joka EI SAA KUIVATTAA (eli normi palasaippua vaan kuivattaa tatuoinnin karrellee). Mielummin sitä on extra-tarkka hygienian kanssa, esim. pese aina kädet ennen tatuointiin koskemista ja kuivaa tatuointi puhtaalla pyyhkeellä, jolla ainoastaan kosket tatuointiin, kun sitten joudut kärsimään tulehtuneesta tatuoinnista. Yöksi n.5 päivän ajan laitan kuvan elmukelmuun. Tämä toimii minulla ja avokilla; tatuointi parantuu nopeammin, eikä hinkkaa vaatetta vasten.
Kun ensimmäisten 3-5 päivän aikana lähdet ulos, laita kuva rasvauksen jälkeen elmukelmuun. Näin estät turhat bakteerit ja liat tatuoinnista. Tatuointi on avohaava! Älä siis turhaan koskettele sitä. Aina kun otat elmukelmun pois, pese tatuointi ja rasvaa se.

Tatuoinnin täysi paraneminen vie noin. kuukauden päivät. Kuten edellä mainitsin, älä unohda rasvausta, vaikka muutaman viikon jälkeen kuva näyttäisikin olevan terve. Kuitenkin liika rasvaus (yli 6 x päivässä) voi olla haitaksi tatuoinnille ja sen parantumiselle. Kun kuva alkaa kuivahtaa, on se merkkinä rasvaukselle.
Ensimmäisen viikon jälkeen tatuointi alkaa parantumaan ja se alkaa kuoriutumaan (iho uusii itseään kai?). Pesun aikana voi hellästi yrittää irtonaista ihoa pestä pois, mutta repimään sitä ei missään nimessä saa! Jos muste lähtee ennen aikojaan ihosta, myös väri lähtee ja tatuointiin saattaa jäädä aukkoja ja jälkiä. Tulehtunut tatuointi on vielä viikonkin jälkeen punainen, mätii ja on kipeä. Tässä tapauksessa ota yhteyttä tatuoijaasi ja mene kääkäriin. Jos itse olet sivuttanut hoito-ohjeet, niin syy on täysin sinun. Joskus kutienkin syy saattaa olla tatuoijassa ja hänen laitteissaan, mutta tämä tapahtuu usein ainoastaan yksityisten tatuoijien keskuudessa.

Noin kuukauteen tatuoinnista ei saa mennä saunaan tai uimaan. Tämäkin kovin yksilöllistä, ja kuten kukin haluaa. Kuitenkaan ekaan kahteen viikkoon ei ainkaaan saisi mennä uimaan tai muutoinkaan hikoille. Eli liikunta on ainakin ensimmäiseen ekaan viikkoon täysin kielletty (ei saa hikoilla, mikä vaikuttaa tatuoinnin parantumiseen).Kuva ei saisi olla muutamaan kuukauteen suorassa auringon valossa, eli jos otat kesän alussa,aikana tai ennen etelälomaa tatuoinnin varaudu siihen,että kuva täytyy peittää vaatteilla. Auringossa makoilua ei siis suositella moneen kuukauteen, vaikka kuva olisikin terve.

we<3it
 Jos kuvaan on jäänyt aukkoja tai muutoin siinä on korjailuja, ota yhteyttä tatuoijaan. Sinulla on oikeus saada ilmaiseksi tatuointiisi korjailuja ja fiksailuja. Itse kävin korjauttamassa ranteeni Breath- tatuointia, minkä jyväskyläläinen harjoittelija teki. Ensimmäisellä kerralla kirjaimet olivat hieman erikokoisia ja aukkoja löytyi muutama. Avokki taas on käynyt värittämässä kuviaan, kun niissä on ollut aukkoja. Tämä siis kuuluu sinun oikeuksiisi, eli sinua ei tulla veloittamaan näistä korjailuista (ellet ole käynyt yksityisellä).

Jos tatuointi ei enää miellytä muutaman vuoden päästä, sen päälle voidaan kokeilla tehdä uusi kuva tai sitä voi alkaa poistaan laserilla. Laserilla poistaminen sattuu melkein yhtäpaljon kuin itse tatuoinnin ottaminen ja maksaa samaisen verran, mutta tarvitsee enemmän kuin vaan muutaman kertakäynnin. Ole siis varma, että jaksat tuijottaa ottamaasi kuvaa vielä hyvin pitkälle sen ottamisen jälkeenkin.
Tatuointi myös rajoittaa paljon elämistä; et mahdollisesti saa haluamaasi työpaikkaan tatuoinnin takia. Jos tatuoidun aleen joutuu leikkaamaan, kuva ei mahdollisesti ole enää samalainen. Ennen tatuoituja alueita ei voinut kuvata röntkenissä musteen sisältämän metallien vuoksi. Nykyään musteissa ei pitäis enää olla metalleja, mutta edelleen saatetaan varoitella,että jos tunnet kipua röntkenissä, niin mainitse asiasta heti lääkärille. Jos muste sisältää metalleja, ne pyrkivät röntkenissä ihon läpi ulos. Mutta kuten alleviivaan; uusissa väreissä ei ole metalleja. Tatuointi saattaa myös haitata esim. valoimpulsiohoitoja, joita ei siis tehdä tatuoiduille alueille. Tällaisia hoitoja on enemmänkin,mutten itse ole perehtynyt kun näihin mainitsemiini.


ääriviivat hakattu
 Värit haalistuvat ajan saatossa ja tietyt värit toisia paremmin. Punainen väri haalistuu kaikista nopeiten, kun taas musta pysyy paremmin. Ennen ajan saatossa tatuoinnit muuttuivat mustiksi klönteiksi, mutta nykyään msute on niin paljon parempaa, että kuva pysyy hyvänä melkein koko elämän. Jossain olen kuullut, että suositellaan n.5vuoden välein tatuointien uusimista, jos haluaa, että kuva pysyy hyvänä. Värit myös haalistuvat, mitä enemmän vietätä aikaa auringossa tai solariumissa. Kuvia ei saisi tehd luomien päälle, sillä muutoin luomissa ei voida havaita mahdollista ihosyövän alkua. Usein tatuoijat kiertävät kätevästi suuremmat luomet, mutta itselläkin menee muutama viiva luomen yli. Kunhan olet itse tietoinen asiasta ja valvot luomien kuntoa ja kokoa.

Tästäpä tuli suurehko tietopaketti omista kokemuksista tatuointien maailmasta. Lisää on tulossa, ja uskon, että tulen joka kerta kokemaan heikon olon ja pyörryttämisen, mutta siihen on vain totuttava ja varauduttava.

6 kommenttia:

  1. Tämä blogitekstisi auttoi minua paljon, sillä olen suunnitellut pienen tatuoinnin ottamista. Ystävilläni on tatuointeja, ja sitä kautta olen saanut tietoa, mutta tuntuu et se on vähän sellaista "ei se paljoo satu ja nopeesti paranee" -rauhottelua eikä kovin todenmukaista.


    Terveisin, Anni @
    anninpukeutumisleikki.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee hienoa! :) Mut nuokin on vaan mun henk.koht kokemuksia, jokaiselle se on ihan omalainen kokemus. Mut suosittelen lämpimästi, kuhan kuva sellainen ettei tuu katumisia jälkeen päin ;)

      Poista
  2. Kiitos erittäin selvästä ja hyvin kirjoitetusta tekstistä. itse aion käydä ottamassa pian, pitkän harkinnan tuloksena joten tästä todellakin oli apua. kiitos paljon! :---) nyt on enemmän tahtoa käydä hakkauttamassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hjienoa! mut tääkin on kaikki omakohtaisia mietteitä ;)

      Poista
  3. Tosi hyvä teksti! :) Tosin siitä puuttuu yksi tatuoinnin paranemisvaihe: kutina! Mulla on kaikki isot kuvat kutisseet ihan älyttömästi, alkaen noin viikon kuvan ottamisen jälkeen ja kestäen pari viikkoa.

    Mullakin sattuu ääriviivojen teko värittämmistä enemmän paitsi silloin, kun iho alkaa muutenkin ärtyä tai tehdään ensin alle varjoja vaikkapa mustalla ja sit väritetään värillä päälle. Mun omien huomioideni mukaan ääriviivojen tekoon käytetty neula on aika paljon isompi kuin ne pikkupiikit joilla voi tatuoida isompaa pintaa.

    Mullakin pahimmat on olleet käden sisäsyrjä ja kainalon vierusta, helpoin niska. Tarkoituksena ois seuraavaksi ottaa kuvat jalkapöydille, se tulee varmaan olemaan aika ilkee paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toi kutina... hmm... mulla ei oo ollu koskaan paha kutina, niin en kai oo siksi kirjannutkaan sitä tonne. Jännä toisaalta. Mut ymmärtääksnei just se kutina kertoo, että haava (=tatuointi) on paranemaan päin + et tarvii lisää kosteutta, eli rasvausta.

      Ite taidan jatkaa tota lapaluu-olkapään tikkaamista tai sit haluan tohon rintojen alle isohkon kuva. Täytyy viel funtsia tatuoijan kanssa, et kuinka paljon mun rintojen koko voi (mm. mahdollisen raskauden/imetyksen jäljiltä) muuttua ja kuinka paljon se voi vaikuttaa itse tatuointiin. Ajattelin heti tammikuun alussa varailla useampiakin aikoja,et saan kesäksi hieman mustetta taasen kehoon ;)))

      Poista