torstai 1. marraskuuta 2012

Outo ihotauti (märkärupi, punatäplähilse?)

Sain n. kuukausi sitten, näillä näkymin serkuilta omituisen ihotaudin(tämä ei siis mitenkään varmaa). Aluksi tuli vaan 4 punaista näppyä keskivartaloon/pakaran seudulle ja sitä luultiin märkäruveksi(näin ymmärtääkseni serkkuani oli ohjaistettu).
Toisella serkulla ihottuma märki ja hän sai antibioottikuurin, mut nyt syö jo 2.kuuriaan eikä kokonaan tauti lähtenyt. Toiset kaksi sukulaista saivat kans muutaman oudon näpyn, mut ne lähtivät rasvailuilla pois.
Mun outojen näppyjen epäiltiin myös olevan märkärupea vaikkeivät ne kertaakaan märkineet. Itsellä nyt on ollut KOKO kehossa rokonlailla punaisia pilkkuja ja näppyjä, mut yksikään ei oo märkinyt.

n. viikko sitten otettu kuva
 Kävin 3viikkoa sitten heti näyttään terveydenhoitajalle (kun märkärupi on tosi tarttuvaa,et voinko mennä kouluun tekeen hoitoja,ym.) ja hän opasti: "anna olla, kun noi ei märi eikä se näytä märkäruvelta eikä se oo ku noin lievä".

2viikon jälkeen näpyt levisivät ja levisivät ja menin uudestaan terveyskeskukseen. Terveydenhoitaja sanoi,ettei ois edelleenkään märkärupea, kun ei märi eikä näytä silti. Mut sitten passitettiin lääkärille. Lääkäri "googletti" kuvia märkäruvesta ja päätyi diagnosiin: "joo, on tää märkärupi. Ota 10pv kuuri antibiootteja".

Eilen loppui kuuri, eikä näpyt oo vieläkään poissa. Eilen ne oli tosi arkoja, kutittivat ja kirvelivät (varsinkin kun laitettiin rasvaa). Eilen menin terveydenhoitajalle näyttään ja se oli tosi tuohtunut: "tää ei oo märkärupee, sulle on tehty väärä diagnosi. vaadi koepalaa ja huomenna meet lääkärille. tää näyttää ihan punatäplähilseilyltä".
Sitten sen jälkeen ku tää terkkari oli tuohtuneisuudestaan hieman rauhoittunut, niin hän kuitenkin mainitsi: "älä mainitse,et mä sanoin. sano,et sä ite googletit". Just.

eilen (31.10) illalla otettu kuva

Tänään sit olin lääkärillä. Hän aluksi vaan manaili "mikäköhän tää ois", eikä suostunut kuuleviin korviinsa ekaks ottaan tota mun punatäplähilseilyn mahdollisuutta. Sit kun lopulta hän itse sen "googletti", niin se innostu: "siis näähän on ihan saman näköisiä kun noi sun näpyt". Mut oireet ei sovi yhteen; punätäplähilse ei kutise, ei kuumetta, ei tartu. Miten mulla taas on kuumetta, kutisee koko ajan ja kolmella (3) muulla sukulaisella kuukauden sisään samankaltaisia näppyjä/ihottumaa/oireita!?
Ei se lääkäri ottanut kuuleviin korviinsa, vaan diagnosisoi mulle kuvien ja muutaman infopläjäyksen avulla punatäplähilseilyn. Mä vaadiin moneen otteeseen koepalan ottoa ja lähetettä ihotautilääkärille, mihin se kokoajan vastas ei. Punatäplähilseily on pitkäkestoinen, eli nyt lääkärin mukaan odotellaan vielä kuukauden verran,et jospa ne täplät häviäis siihen mennessä ja/tai tehtöis uusi diagnoosi. Nyt tällä kertaa sain kolmiolääkkereseptin (mikä auttaa mahdolliseen kutinaan) ja suosituksen vinon pinon kortisoonivoiteita, vaikkei viruspohjaisen sairauden (mikä siis punätäplähilseily on) ei sais kortisoonivoiteita käyttää.
Kävin viel sit lääkärikäynnin jälkeen hieman avautuun asiasta kyseiselle terveydenhoitajalle, joka oli myös puolestaan ihmeissään lääkärin toimeenpiteistä ja varsinkin siitä, miksei hän voinut koepalaa ottaa. Tälle ei terveydenhoitajakaan voinut mitään sanoa. 

ELI HELVETIN JEES!

Soitin tänään kuitenkin yksityiselle ja sain ajan harmikseni vasta ensi perjantaille. Jos nää näpyt edelleen vaivaan, niin vaadin koepalan ottoa silloin siis ja kattoo mihin tää johtaa.

Tuli aika orpo olo ja turhauttaa niin maan perkeleesti tää toiminta!

----------------------------------------------------------------

4.11.2012

Oon nyt parina päivänä laittanut keholle kortisonitonta bepanthenia ja palmarosa eteerinen öljy + oliiviöljyseosta. Eteerinen öljy on ihon tulehduksiin;


"Palmarosa on kukkaistyylinen hienostunut tuoksu, joka vahvistaa ja elvyttää hermoston toimintoja sekä kohottaa ja keventää mielialaa. Voimakkaasti antibakteerisena öljyä se tuhoaa viruksia ja bakteereja ja parantaa tulehtunutta ihoa. Se myös tasapainottaa talineritystä sekä parantaa vanhoja arpia ja katkenneita verisuonia." Frantsilan info-lehtinen.

Ja iho alkaa hiljalleen parantumaan, mutta näpyt eivät ole vielä kokonaan hävinneet.
Tässä tän päivän kuvia;Näppyjä on muuallakin kehossa, mutta pahimmillaan se on vatsassa. Nyt ilmaantui jopa muutama vasempaan silmänympäryysihoon, mutta aika häilyvästi. Toivottavasti ne lähtee kasvoilta yhtä nopeasti kun tulivatkin, sillä oon saanut nää muutoin koko tänä inhottavana ihottumataudin aikana hyvin peittoon. Mut jos ne alkaa tuleen kasvoille, niin mä en ala!

9 kommenttia:

 1. Noi ihojutut on aina nii vaikeita! :/ Mulla on nyt yli vuoden ollu joku mystinen ihottuma johon söin jos jonkilaisii reseptilääkkeitä ja kävin 20 eri lääkärillä ja jopa patologella tutkimuksissa. Lisäks kokeiltiin UV-valohoitoja, laaseria ja olin osastollakin 10 päivää sisällä. Hemmetin raskasta ja se, et lääkärit oli ihan pihalla oireitten kanssa eikä kuunnellu mun toiveita (tuli tosta sun koepala -vaatimuksesta mieleen). Mä suosittelen käymään homeopaatin vastaanotolla, jos et saa vielä yksityiseltä apua! :) Mä en uskonu sellasiin huuhaa-luonnonrohtoihin mut nyt oon viikon syönyt niitä ja lopettanut kaikki reseptilääkkeet seinää eikä olo vois olla parempi. Nyt tää paranee eikä tarvi pelätä sitä myrkkyjen ja sivuoireiden määrää, mitä reseptilääkkeistä tulee.

  En mä nyt väitä, että sulla jotain tällästä vaikeeta ruttoa olis mut kovat tsempit sinne :)

  http://www.whenyoureonaholiday.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi! Tieto, etten oo yksin näiden asioiden kanssa hieman helpottaa. Onneks tää ei kuitenkaan oo vaivannut kun hieman yli kuukauden, mut sekin tuntuu jo ikuisuudelta, varsinkin kun mul todella harvoin ihossa on minkäänlaista ihottumaakaan.
  Täti on vahvasti yrittänyt mua kans homeopaatille, oon aikaisemmin vuosia sitten käynyt migreenin vuoksi, muttei silloin auttanut. Uskon myös,et tuun jossain vaiheessa käymään homeopaatilla, ehkä myös mun koko ajan uusiutuvan kystan vuoksi.
  Mut aloitin pari päivää sitten ravita mun ihottumia eteerisellä öljyllä, mikä on juuri ihon tulehduksiin ja on kyl helpottanut paljon paremmin kun noi antibiootit sun muut kolmiolääkemyrkyt!
  Uskon, et tää on just punatäplähilseilyä, mutta ihme toimintaa kyllä kunnan lääkäriltä! Pitäis enempi turvautua just homeopatiaan ja luontaisempiin vaihtoehtoihin, kun alkaa tyrkyttää myrkkyjä kehoon. Ei se kehokaan kaikkea kestä, ja antibiotillekin tulee melko herkästi immuuniksi.

  Ja upeeta,et homeopatian on sulle auttanut! Toivon myös,et itselleni auttaa, sitten kun sinne saakka pääsisin :)

  VastaaPoista
 3. Hei ja kiitos, kun otit kuviakin!
  Mulle ilmestyi muutama viikko sitten ensin yksi isompi paukama käsivarteen ja viikko siitä, niin kylkien seutu tuli täyteen noita punaisia täpliä. Olin aivan ihmeissäni ja menin arvauskeskukseen: eipä lääkäri osannut kuin kattoo netistä samat kuin minäkin, eli luultiin nokkosrokoksi. Antihistamiinia ja kortisoonivoidetta määrättiin, vaikka sanoin, ettei kutita eikä mitään muutakaan. Eihän se kortisooni sitten tehonnutkaan...

  Jatkoin googlailua ja itse sitten löysin diagnoosin: punatäplähilseily. Olen nyt käyttänyt aloe vera-voidetta, joka hieman rauhoittaa. Eihän sekään näppyjä pois vie, mutta vähän lieventää. 6-8 viikkoa kuulemma kestää tämä virustauti... Onneksi nyt tietää, en turhaan läträä kortisoonin kanssa! Hitto noita terveyskeskuslääkäreitä... onneksi on nykyään netti, jossa voi jakaa näitä kokemuksia ja saa tietoa!

  Toivottavasti sulla alkaa jo tauti taittua! Tsemppiä kaikille...:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. WOW! Oon kuullut ÄLYTTÖMÄN monelta samankaltaisesta tai samaisesta ihotaudista tässä lähiaikoina. On kai just joku virus liikkeellä.
   Kortisonilla en lätrännyt liikoja, vaan sen pahimman kutina- vaiheen. Mun muutoin normaali iho kuivu ihan sikana, ja tuli n.3kertaa päivässä perusvoiteilla läträttyä. Mut nyt alkaa iho palautuun hiljalleen normaaliksi. Vielä on "jäänteitä" taudista, ja siis n. 2kk kulunut.

   Noiarvauskeskukset on kyl niin turhauttavia! Ja omalle mielelle tärkeetä tiedostaa tauti ja taudin kuva, niin on jo 60% melkein parantunut diagnosin tiedostettua. Mut just tää on aika peloton tauti. Menee ajan kanssa ohi, eikä pitäis koskaan tulla uudelleen.

   Tsemppiä myös sinnekin! Itsellä tauti melkein selätetty :)

   Poista
 4. Punatäplähilse vaikuttaisi iskeneen myös muhun... Miten kauan sulla kesti että tauti alkoi paranemaan ja parani kokonaan tai jäikö mtn jälkiä? Taudinkuvan mukaan tämän pitäisi parantua ilman erityistä hoitoa. Musta tuntuu että ehkä kannattaa kuitenkin mennä ihotautilääkärille näyttämään. Mllaisen lääkkeen sait tähän ja auttoiko se sun mielestä paranemista?

  P.S. Sulla on kiva blogi. Hyvää joulua sulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi sen käydä kyl tarkistuttaan ihotautilääkärillä, mut sinne menee se 60-100e nopeesta käynnistä, eikä ne ota edes koepalaa (ainakaan mulla). Et ihan oman mielen mukaan lääkärille/ihotautilääkärille. Ite menin oman mielenrauhan vuoksi, josta sit maksoinkin sen 90e (yksityisellä, kun kunnan lääkäri ei suostunut laittaan lähetettä kunnan ihotautilääkärille).

   Kävin siis näyttään tätä kunnan lääkärillä 2 kertaa, molemmilla kerroilla sain kutinaan kortisonia ja vahvaa antihistamiinia (joita en kyl sit ottanut, vaan kestin kutinan). Tän jälkeen oman mielenrauhani vuoksi, kuten mainitsin, kävin yksityisellä ihotautilääkärillä (kun tää kunnan lääkäri oli aika tumpelo-tohelo). Siellä se vaan katto mua joka kulmasta ja totes,et "juu, punatäplkähilseily tää on", ja saatto ulos. Paranee täysin ittellään.

   Tauti yhteensä kesti kokonaisuudessaan (=jokainen täplä ja läikkä lähtenyt) n.2,5kk. Ei jäänyt mitään jälkiä! Loppuvaiheilla pelkäsin,et kun hieman näkyi esim. kuuman suihkun jälkeen pieniä "läikkiä" vielä taudin lähdettyäkin, mut nyt ajan kanssa nekin on poistunut.
   Uskon, et perushygieni ja ihon kosteutus (rasvaus varsinkin ihoa ravitsevilla öljyillä) myös edesauttaa ihon uusiutumiseen ja parantumiseen (ettei jälkiä ja arpia jää).
   Kun ihottuma alkaa hilseileen, se kertoo taudin paranemisesta. Mulla hilseili ekaks vatsa ja monen viikon päästä vasta rinnat ja kädet, eli täysin eri sykleissä toi tauti mulla eteni ja parani.

   Itse uskon paljon luontaisiin vaihtoehtoihin, ja esim. trea tea- öljy on juuri ihotulehduksille ja saattaa edesauttaa paranemista (kandee kokeilla > sekoittaa esim. oliiviöljyyn).

   Aikaa ja kärsivällisyyttä vaaditaan, kyllä se siitä pitäis lähtee paraneen. Onneks ei oo kesäkausi, et pitäis hirveesti piilotella tätä ihottumaa ;))))

   Jouluja sinne myös ja muista rasvailu! (itse rasvasin 3-4 kertaa päivässä)
   Toivottavasti avasin jälleen hieman :D

   Poista
 5. Moi. Mulle tuli 2 vko sit vatsa ytee näppyjä ja myös kainaloihin asti. En tiedä mitä on :( ja nyt levinny nivusiin. :( mutta ei ole kuumetta. Ja kutisee vaa.. :/

  VastaaPoista
 6. Samanlaisia täpliä täälä. Kutisee välillä. Varsinkin jos hikoilee niin sitten kutina alkaa. Miten kauan se teillä nyt sitten kesti ja mikä oli paras hoito?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kesti noin 2-3kk. hoitoon sain reseptillä jotain voidetta kutinaan. muutoin vedin toisinaan antihistamiineja. käytin myös paljon perusvoiteita, kun reseptivoiteet kalliita. kärsivällisyyttä ja rasvausta.

   Poista