keskiviikko 22. elokuuta 2012

Kasvohoidon perusteet

Tänään käytiin koulussa teoriaa ja kasvohoidon perusteista ummet ja lammet. Käytiin paljon tarkemmin ja höpöteltiin paljon kokemuksista ja mielipiteistä, mutta tähän kokoan perusperiaatteet terveen kasvojen ihon hoitamisesta.

Ihonhoito on ennaltaehkäisevää toimintaa. Se ennaltaehkäisee mm. sairauksia, ikääntymistä ja edistää ihon yleisen toiminnan aktiivisuutta (ihon uusiutuminen, solujen uusiutuminen, ihon väri, laatu). Kun perusihonhoito on kunnossa iho voi hyvin ja on terve.

Ensimmäiset ikääntymisen merkit näkyvät käsissä, kaulassa ja silmänympäryysihossa. Teini-ikäinen nuori voi alkaa rauhassa kokeilemaan ja testailemaan ihonhoitotuotteita, esimerkiksi aluksi vain kasvojenpuhdistusainetta ja kasvovoidetta. Silmäympäryysvoide tulee aloittaa, kun aloittaa rutiinimaisemman meikkaamisen. 30- ikävuoden jälkeen voi ihotyypistä riippuen alkaa käyttää kevyesti kiinteyttäviä tuotteita ja tässä ikävaiheessa ensimmäsiet ikääntymisen merkit saattavat nousta esiin. Myös ihotyypillä saattaa olla ikääntymiseen vaikuttava tekijä, sillä esimerkiksi kuivaiho ikääntyy helpommin kuin rasvainen iho. Ihminen kuitenkin on aina ja tulee ikuisesti vanhenemaan. On vain realisoitava tämä fakta ja hoidettava ihoaan sen tarpeiden mukaisesti.

Kaikki Suomen kosmetiikkatuotteet ovat allergiatestattuja. Se taas ei tarkoita sitä, etteikö aineissa ole allergisoivia ainesosioa. Pidä siis huoli, että käytät oikeanlaisia tuotteita, varsinkin jos olet allerginen ja herkkä tietyille tuotteille. Eniten allergisoivat ainesosat ihotuotteissa ovat säilöntäaineet ja hajusteet(huom! inci-listalla hajusteet eivät ole merkattu parfym-sanalla vaan muulla, sen oikealla latinankielisellä nimellä. Ole siis tarkkana!).
Eläinkokeita ei enää saa tehdä ymmärtääkseni missään päin maailmaa, joten kaikki kosmetiikka yrityksen markkinoivat moisella lätinällä. Kuitenkin voidaan melkein yleistää, että jokaikinen kosmetiikan tuote on jossain vaiheessa testattu eläimille vuosia sitten vaikka se nyt onkin kiellettyä. 

Ensinnäkin analysoi kasvojesi iho. Onko ihosi kuiva, herkkä, sekaiho, normaali vai rasvainen?

Kuivan ja normaalin ihon sekoittaa helposti keskenään, sillä ne saattavat vuodenajasta riippuen näyttää ulospäin samankaltaisilta. Kuivan iho usein kuitenkin tuntee ja se saattaa hilseillä ja kiristää. Normaali iho taas on sileä, kaunis, normaali iho. Muutama näppy saattaa ajottain olla siellä täällä, mutta melko peruskuntoinen iho kuitenkin. Rasvainen iho sanansta mukaisesti rasvottuu ja kiiltää herkästi ja epäpuhtauksia on kasvoilla kauttaaltaan. Sekaiho voi olla esimerkiksi kaikkien näiden sekoituksia. Usein kuitenkin sekaiholla T-alue(otsa-nenä-leuka) on helpommin rasvoittuva, kun muu iho on normaali tai kuiva.
Myös muut ihon herkistymät on otettava huomioon, esimerkiksi couperosaiho (ihon pintapunoitus), akne, atopia ja allergiat.
Itse lokeroin ihotyyppinen sekaihoon; T-alue helpommin rasvoittuva ja epäpuhtaudet pääsääntöisesti sijoittuvat tälle alueelle. Poskipäillä mulla on couperoosa-ihoa, mutta oon saanut sen aika hyvin kuriin oikeanlaisella ihonhoidolla.

Kun ihon tyyppi on selvitetty, tsekkaat, että käytät omalle iholle tarkoitettuja tuotteita. Mikään ei tee niin hallaa iholle kun vääränlaisten tuotteiden käyttäminen! Kyllähän toisinaan ihotyypistä riippuen sekaihoinen voi käyttää kuivan ihon tuotteita tai vastaavasti, mutta monen henkilön iho-ongelmat voitaisiin ratkaista oikeanlaisten ihotuotteiden löytämisen myötä.

Jos olet ihotuotteiden ensikertalainen, ei rasvaisenkaan ihotyypin kannata ostaa kaupan tuhdinta putelia testiin. Iho kannattaa totuutella tuotteille, ennen kun halutessaan alkaa käyttämään tuhdimpia tuotteitta.

Ihonpuhdistuksen peruspaketti; kasvojenpuhdistuaine (puhdistusmaito, geeli, ym), kasvovesi (!!), silmänympäryysvoide (tätä kannattaa alkaa käyttämään, kun alkaa meikkaamaan), kasvovoide. Harvemmin käytettäviä; kuorinta-aine ja kasvonaamio.

Iho tulee puhdistaa aamuin illoin vaikkei kasvoilla olisi ollut ollenkaan meikkiä. Kasvoille jää saasteita, oman kehon kuona-aineita ja nesteitä, ym. Kasvot tulee pestä ihotyypille suositelulla aineella. Kasvojenpesun yhteyteen kuuluu myös kaulan ja dekolteen (rintakehän) alueen pesu.
Kuivan ihon omaava henkikön kannattaa välttää turhaa vedellä läträämistä, sillä se kuivattaa ihoa entisestään. Esimerkiksi puhdistusaineen voi poistaa vanulappuja tai pesutyynyjä käyttäen näin ollen välttäen vedellä huuhtelua.

Pesun jälkeen kasvojen iho käydään läpi kasvovedellä. Kasvovesi poistaa loputkin epäpäuhtaudet iholta ja tasaa ihon pH-arvon emäksisien puhdistustuotteiden jäljiltä. Nykyään melkein kaikki kasvovedet ovat alkoholittomia, sillä se kuivattaa ihoa turhaan. Kasvovettä käytetään  myös kaulalle ja dekoltee- alueelle.

Seuraavaksi kasvoille laitetaan kasvovoide. Voi hifistellä ja käyttää päivävoidetta ja yövoidetta erikseen, mutta voi myös käyttää yhtä ja samaa tuotetta päivin öin (kunhan se sopii ihotyypillesi). Voide kannattaa laittaa vielä kasvovedestä kostealle kasvojen iholle, jolloin voide vangitsee ihon pinnalla olevan kasvoveden kosteuden ja näin ollen kosteuttaa tehokkaammin. Kostealle iholle tuotetta ei myöskään tule laitettua niin paljon kuin normaalisti (normaalisti ihmiset käyttävät aivan liikaa kosmetiikkatuotteita, mm. kasvovoidetta), joten taloudellisestikin tapa on hyödyllinen.
Kasvovoidetta ei kannata lähteä ottamaan purkista suoraan bakteerisilla sormilla, vaan apuna kannattaa käyttää työkalua kuten lusikkaa. Käsistä väkisinkn siirtyy bakteereita voiteeseen, mikä saattaa vaikuttaa voiteen tehokkuuteen ja säilöntään. Itse oon melkein aina ottanut tuotetta suoraan sormilla, mutta tähän tulee tästä päivästä alkaen muutos (Jani varmaan ihmettelee, mihin kaikki pikkulusikat ovat kohta kadonneet).
Kasvovoide tulee levittää niin kasvojen iholle (EI SILMIENYMPÄRYYSIHOLLE) kuin myös kaulalle ja dekolteelle. Rinnoista alaspäin tulisi käyttää vartalotuotteita.
Siitä, tarvitseeko iho yöksi kasvovoidetta tai vastaavaa voidetta, ollaan montaa mieltä. Toiset kuppikunnat paasaavat, että yön aikana iholle ei tarvitse levittää mitään vaan tällöin ihon tulee antaa vapaasti hengittää ja uudistaa itseään. Jos taas tunnet, että yöksi tarvitsisit voiteen kasvoille (esim. kuivaihoinen saattaa tarvita tuhdimpaa tuotetta yöksi), niin käytä.

Silmäympäryysiholle levitetään PIENI (= yksi nuppineulanpäänkokoinen pallura yhteensä molempiin silmiin) määrä silmänympäryysvoidetta. Voidetta tulisi levittää siis vain silmän ympäröivälle iholle, ei luomille. Jos kuitenkin mielestäsi luomet ovat erittäin kuivat, sipaise sormilla voidetta myös niille. Silmäympäryysiho on niin herkkää, kuivaa, ohutta ja erilaista rakenteeltaan kuin muu kasvojen ihon, joten sille et voi käyttää esim. kasvorasvaa. Myös liika silmänympäryysvoiteen käyttä saattaa ärsyttää ohutta ja herkkää silmänympäryysihoa niin paljon, että silmät turpoavat kun iho ei pysty imemään kaikke tuotetta.

Tässä olisi hyvä pohja terveelle ja hyvinvoivalle iholle.

Lisäksi kasvoille kannattaa n. kerran viikossa tehdä kuorinta ja jonkintyypinen (kosteuttava, kiinteyttävä, ym.) naamio.
Kuorinnan avulla lähtee iholta kuollut ihosolukko ja iho alkaa uusiutumaan nopeammin. Tällöin kasvojen väri ja laatu paranee ja iho kirkastuu. Kuorintaa ei kannata alkaa voimalla hangata iholle, varsinkaan herkän, kuivan ja couperoosan ihotyypin kanssa. Kuorinnan voi myös tehdä vain osalle kasvoista esimerkiksi otsalle, leualle, jättäen couperoosan poskipäillä kokonaan koskemattomaksi (tällöin couperoosa ei ärtyynnyt ja kiihdy pahemmaksi). Kuorinta kannattaa myös tehdä kaulalle ja dekoltee-alueelle.
Kasvonaamioita on moneen junaan ja niitä voi käyttää muodostaan riippuen vaikka päivittäin. Juoksevia, emulsiomaisia naamioita voi useammin käyttää, esimerkiksi 2 kertaa viikossa, mutta kuivattavia esim. savinaamioita ei suositella käytettäväksi kuin kerran viikossa tai kahdessa. Kasvonaamion voi jättää pitemmäksikin ajaksi vaikuttamaan ja emulsiomaisen kasvonaamion kanssa voi jopa mennä nukkumaan, kunhan aamulla muistaa puhdistaa kasvot normaaliin tapaan huolellisesti.

Liiallinen ihonpuhdistus aiheuttaa myös epäpuhtauksia iholla, joten ole tarkka ettet liikaa kuori tai pese ihoasi.
Iho saattaa allergisoitua käyttämistäsi tuotteista, joten tarkkaile, miten ihosi aineisiin reakoi. Kuitenkaan turhaa tuotteiden merkkien ajottaista vaihtamista ei ainakaan meidän opettaja suositellut. Jos olet löytänyt hyvät tuotteet, miksi niitä sitten vaihtaa. Itse taas tykkään kokeila eri tuotteita, mutta kyllä hieman harmittaa, että ostin Elizabeth Ardenin kasvojenpuhdistuksen mun normaalin Biothermin sijaan, damn.

Niin ihotuotteet kuin myös iho itsessään saaattavat muuttua vuodenaikojen mukaan. Kesällä usein käytetään kevyempiä tuotteita kun taas talvisin pakkasen ja kylmän vuoksi tuhdimpia rasvoja ja öljyjä. Aurinkosuoja on muistettava aurinkoisien säiden aikana, mutta syyssäässä ja pilvisessä talvisäässä turha aurinkokertoimilla läträys on humpuukkia. Jos taas olet menossa laskettelemaan aurinkoiseen talvisäähän, niin aurinkotuote olisi melkein ehdoton (lumi heijastaa UV säteitä).

Kuten moneen kohtaan olen muistuttanut; hoida myös kaulan ja dekolteen ihoa kasvojen hoitoon kuuluvilla tuotteilla säännöllisesti. Kaula ja dekoltee altistuu samoille UV-säteilyille ja saasteille kuin kasvot, mutta ne jätetään usein vähemmälle huomiolle. Normaalisti myös muu keho jää kasvojen ohella melkein huomioimatta, sillä nehän ovat vaatteiden alla näkymättömissä. Koko kehon hoitaminen on pohja hyvälle ja terveelle iholle ja keholle ja tätä kautta myös mielelle.

Ihotuotteet kuten mitkään muutkaan tuotteet eivät säily ikuisuuden aikaa. Jokaisessa pakkauksessa tulee lain mukaan olla merkintä milloin tuote menee vanhaksi. Tämä merkintä voi olla itse tuotteessa, tuotteen pahvilaatikossa tai tuotelehtisessä, mutta sen on siellä jossain oltava. Normaalissa käytössä tuote kuitenkin kuluu ennen eräpäiviään.

Varsinkin kosmetiikan alalla; kaikesta on kahdenlainen mielipide. Kukaan ei voi puhua toisen puolesta, mikä kellekin sopii, mutta avustaa ja ohjeistaa voi. Jokaisen tulisi tehdä sellaiset ihon hoitorutiinit, jotka tuntuvat iholla hyvältä.

7 kommenttia:

  1. mä neuvon sua: pese kasvot sillon kun on likaset, aineella, joka on käden ulottuvilla (eli käsi- tai palasaippua)

    jos naama tuntuu kuivalta, rasvaa. jos rasvottaa, pese palasaippualla pari päivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OONA! mä niin tuun pistään sun ihonhoitorutiinit kuntoon sinne jyväskylään!!

      Poista
  2. Luiks Oona koko jutun? tr äiti

    VastaaPoista
  3. luin sanoja sieltä täältä... kuvat puuttu? :D

    VastaaPoista
  4. Olin pesemässä kasvoja ja aloin miettii, että kannattaako mun laittaa voidetta yöksi vai ei, ehkä mä laitan kuitenkin :) Kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yövoiteen käyttö riippuu paljon ihosta, iästä, ym.
      Yövoide on usein tuhdimpaa, kosteuttavampaa ja ravitsevampaa. Yön aikana iho uusiutuu ja tähän prosessiin se tarvitsee paaljon kosteutta.
      Nuoren ei mahdollisesti tarvitse vielä laittaa, sillä hänen kosteusvaippansa on vielä ehjä, eikä haihduta kosteutta pois. Eikä nuoren iho tarvitse yövoiteiden ravitsevuutta (jota taas aikuisen naisen iho tarvitsee).
      Toisaalta, jos olet stressaaja, huonosti nukkuva (vähät tai huonot yöunet) tai esim. atoopikko, niin voisin suositella kevyttä kosteuttavaa, rauhoittavaa yövoidetta.
      Voidetta, jota laitat aamuisin voi myös laittaa yöksi, mutta usein juuri yövoitessa on paljon enemmän näitä iholle ravinteikkaita aineosia (kosteus, ravitsevuus, ym.).
      Myös ihotyyppi on vahvasti pelissä mukana. Jos sinulla on seka-rasvoittuva ihoa, tuottaa iho itsestään jo kosteutta iholle, joten yövoiteen käyttö ei ole mielestäni välttämätöntä.

      Eli kokeile.
      Kokeile vaikka parin viikon kuurina joka ilta. Jos tuntuu hyvältä, niin käytä ihmeessä. Ihon näkemällä vois analysoida paremmin, mut tässä muutama epämääräinen vinkki, kannattaako käyttää vai ei.

      Poista